Ventino
Att tillverka en vedeldad ugn som kommer upp i 500 grader och kan baka en pizza på under 60 sekunder har faktiskt inte varit den största utmaningen – redan den första prototypen klarade det utan problem. Men för mig handlade det om mycket mer än så för att jag skulle känna mig helt nöjd.
Mitt huvudfokus när jag tog fram Ventino var att kunna baka en napolitansk pizza minst lika bra som i en klassisk, murad, handgjord vedeldad ugn från Italien. Det var lättare sagt än gjort, och det tog sin tid – men med slutresultatet framför mig var det värt varenda minut jag tillbringat ute i verkstan.
En annan milstolpe för mig var att möjliggöra för den som vill att kunna baka 40+ pizzor i timmen, utan att golvet "laddar ur". Med det menas att ugnen förlorar sin förmåga att hålla jämn värme när man gång på gång skjutsar in en ny pizza på ungefär samma ställe.
Ugnen kommer självklart med äkta Biscottisten – stenen är tillverkad av Fornace Saputo, en av världens främsta producenter. Inget trams med extra kostnad för det – den ingår så klart. Jag valde dessutom en extra tjock sten på 4,5 cm, just för att kunna baka många pizzor i följd. Den lagrar mer värme än en tunnare sten och är helt avgörande för att undvika att pizzabotten bränns. Utan Biscottistenen hade jag aldrig gett mig in i det här äventyret – enligt mig är den ett måste för att kunna baka en riktig napolitansk pizza.
Ugnen är isolerad med silikatbehandlad perlit – ett naturligt, vulkaniskt material helt utan kemiska tillsatser som även är extremt värmeisolerande. Silikatbehandlingen gör materialet mer dammfritt samtidigt som den förbättrar motståndskraften mot fukt. Det ligger hela 14,5 cm isolering under golvet, och den är väl tilltagen runt om och i taket.
Även öppningen krävde en hel del arbete för att hitta det optimala utförandet. Den behövde hålla kvar värmen, inte slå i pizzaspaden när du skjutsar av pizzan, men samtidigt vara tillräckligt stor för att du faktiskt ska kunna se vad som händer inne i ugnen.
Specifikationer
-
Uppvärmning: Ved
​
-
Färg: Svart
​
-
Material: 3 mm Cortén, öppningen i rostfritt samt biscottigolv
​
-
Bakyta: ca 80 cm i diameter
​
-
Uppvärmningsstid: Cirka 30-40 minuter​​​​
​
-
Skorsten: 150 mm i diameter
​
-
Isolering: Perlite
​
-
Ytterdiameter: Ca 95 cm​ i diameter
-
Höjd: 62 cm (132 cm med skorsten)
-
Vikt: ca 110 kg utan sten




